Cula din Şuici
Amplasată pe malul drept al Topologului, pe drumul ce leagă comună Șuici de Călimănești, Cula din Şuici a fost construită de căpitanul Ştefan Balotă, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, apoi a devenit leagănul familiei Brătianu, după căsătoria lui Ene Brătianu cu fata căpitanului Balotă, Safta. Edificiul poartă numele de Sultănica de la Sultana, fiica lui Ene și al Saftei Brătianu, cei care au ridicat alături şi o frumoasă biserică cu hramul Sfântului Nicolae.
Monumentul în formă actuală a înregistrat trei faze constructive: faza iniţială – reprezentând nucleul edificiului, tip culă; etapă intermediară – constând din adăugarea ieşindurilor de pe laturile de nord-est şi sud-est şi etapă finală, marcată prin adăugarea aripii sud-vestice. Nucleul originar prezintă ziduri masive şi bolţi semicilindrice, caracteristice secolului al XVIII-lea. Prin completările efectuate în secolul al XIX-lea, planul edificiului capătă contururi cruciforme, partea centrală constituind-o culă propriu-zisă. Accesul în interior este posibil prin ieşindul de nord-est al construcţiei, unde se află şi scară de lemn spre etaj. Ieşindul sud-estic prezintă un zid străpuns de trei arcade la parter, iar la etaj se află o singură cameră. Nucleul culei a fost rezervat camerelor de locuit, dintre care două sunt boltite semicilindric, la parter şi una – la etaj. Aspectul fortificat al clădirii este subliniat de meterezele existente şi de reminiscenţele altora înzidite. Un brâu exterior şi o ornamentaţie interioară în stucatură la plafoane constituie elemente simple de decor arhitectural.
Clădirea a fost reparată obținând finanțare pe fonduri europene prin proiectul‚ ’’Lucrări de punere în siguranță al Culei Sultanicai” în anul 2015. În același perimetru cu această se află monumentul istoric, Biserica cu hramul SF.Nicolae, construită în anul 1792 tot de către Iane Brătianu, Crucea de piatră ce constituie hrisov de temelie, scrisă cu litere chirilice, datează din anul 1736, Cavoul marelui fizician de renume mondial, Constantin Miculescu(construit în anul 1938), originar din Vlașca, a venit aici prin căsătorie cu Alexandrina Brătianu, fiica lui Iancu Brătianu. A îndrăgit locurile și meleagurile împodobite cu frumusețe și gingășie naturală, exprimându-și, de-a lungul vieții dorința de a fi înmormântat aici, aici unde și-a pus în practică pasiunea pentru pomicultură, pentru dezvoltarea și creșterea nivelului de trai al locuitorilor. Prin contribuția sa s-a construit Școala de meserii, Dispensarul uman, Baia Comunală, Casă de nașteri, s.a.. Constantin Miculescu, a fost profesor UNIVERSITAR de fizică, și-a desăvârșit studiile in Franța, a avut importante și numeroase lucrări de cercetare, a descoperit echivalentul mecanic al energiei caloriei.