Cimitirul Eroilor
CIMITIRUL EROILOR din Șuici a fost realizat la propunerea și initiaiva călugărului Bascoveanul de la Tigveni, inițiativa forurilor române și germane și cu ajutorul localnicilor, în anul 1919, pe terenul donat de Constantin Miculescu, în memoria eroilor care și-au vărsat sângele pentru apărarea gliei strămoșești în primul război mondial. Este amplasat pe DJ703H la limita comunelor Șuici- Salatrucu.
Se spune că eroii neamului nu au morminte, ei au întreg pământul și întreg universul le aparține, dar aici își dorm somnul de veci atât eroi ai neamului românesc, cât și eroi de naționalitate germană, alte naționalități, eroi care au luptat în această zonă pe Valea Topologului, cot la cot pentru idealuri, credințe și valori comune având un singur crez-VICTORIA. În anul 1923 cu prilejul stabilirii Zilei Eroilor, de sărbătoarea Înălțării Domnului, cimitirul din Șuici a devenit Cimitir de Onoare. Zidul de incinta a fost prevăzut și construit din bolovani de rău și zidărie, la propunerea generalului de război Constantin Iancovescu. Viața generalului Iancovescu este strâns legată de comuna Șuici unde și-a avut locuința de vara din anul 1910, căsătorit cu Elena Suiceanu, fiica lui Anton Suiceanu proprietate pe care și-o procura prin moștenire, dar pe care și-o reîntregește și în urma renunțării și vânzării proprietății de la Cireș, jud Vâlcea.(Cartea comunei Șuici-ARGEȘ – RETROSPECTIE MONOGRAFICĂ ,Gheorghe C.Frujina).
Numele eroilor, identificate cât și neidentificate, sunt inscripționate pe plăcile de mormat, care sunt în număr de 361, așezate de jur împrejurul cimitirului cât și pe aleea centrală, de-o parte și de alta, care începe de la vecinătatea drumului județean, cu o poartă asemănătoare unui arc de triumf din beton cu acoperiș în patru ape din țigle solzi. Aleea este străjuită de brazi înalți (simbolul veșniciei) care duce până la troiță din lemn de stejar (formă originală), datată din 1919, amplasată central pe care se găsește inscripționat ”EROILOR NOȘTRI’’.
A fost amenajat, întreținut, reîntregit cu sprijinul nemijlocit și necondiționat al instituțiilor administrativ teritoriale, respectiv CONSILIUL LOCAL ȘI PRIMĂRIA COMUNEI ȘUICI, factori principali în perpetuarea identității edificiului. An de an au fost oficiate slujbe de pomenire de către preoții bisericilor din comună și desfășurate acțiuni culturale la care s-a dorit prezența reprezentanților instituțiilor județene, ai diferitelor instituții descentralizate, ai UAT-urilor învecinate, ai gărzii de onoare a comandamentului unității militare VÂNĂTORII DE MUNTE-01042 C.DE ARGEȘ. În parteneriat cu cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale Toma Brătianu, cu participarea localnicilor, au fost create momente care au contribuit astfel la solemnitatea momentului, la amplificarea sentimentului respectului și omagiilor aduse celor care și-au jertfit viață, EROILOR, moment care să constituie un exemplu pentru generațiile actuale și cele ce vor urmă.